6 tips til aktivisering av hunden

(Agria.no/Sofie Lönn) gjør hundene våre gladere og sundere. Likevel skal all aktivisering gjøres med måte. Hunder kan også bli overaktiviserte, det har da motsatt effekt og hunden blir stresset i stedet. Her tipser vi om seks ulike enkle aktiviseringer der hunden må tenke ut hvordan den skal få belønningen sin.

Flasken

Legg noen godbiter i en tomflaske og sett den på gulvet. Hunden skal nå finne ut av hvordan flasken må vinkles for at godbitene skal falle ut. Når hunden enkelt klarer dette kan du øke vanskelighetsgraden ved å skru korken på flasken. Pass bare på at hunden ikke tygger i stykker flasken og får i seg plastbiter!

Kjelen

La hunden fundere ut hvordan den skal få tak i en kjøttbolle som ligger under en plastboks eller kjele som er vendt opp ned. Gjør det litt vanskeligere for hunden ved å sette lokket på en kjele som ikke går å dytte av, men må løftes opp.

Søk godbiter

Begynn innendørs med å ha hunden sittende ved din side. Sleng ut en neve godbiter på gulvet og når du sier ”søk” skal hunden lete opp godbitene. For å gjøre det vanskeligere kan du legge ut godbiter i et rom når hunden ikke er med, og deretter slippe inn hunden som må lete etter disse. Dette kan også gjøres ute i terreng der godbitene ikke er like lett å finne, og hunden virkelig må bruke nesen sin.

Godbiter på nesa

Øvelsen å legge godbiter på hundens nese kan være vanskelig til å begynne med. Start med å legge en godbit foran hunden. La hunden stå eller sitte stille og vente på et ”vær så god”. Deretter kan man gjøre øvelsen vanskeligere ved å legge godbiten på frampotene til hunden, som stille skal vente på ditt ”vær så god” før den får ta godbiten.

Det vanskeligste er å legge godbiten på hundens nese. Bruk godbiter som er flate og som ikke ruller av for lett. Ekstra bra er det om hunden på ”vær så god” kan rykke til med nesa og fange godbiten før den faller i gulvet. Du kan også bygge en stabel av godbiter som hunden får balansere en liten stund. Ha det ikke for travelt, her gjelder konsentrasjon!

Rydde

Du kan lære hunden å legge tilbake sine leker i kurven, det ligner litt på en apporteringsøvelse. Sleng ut en leke som hunden skal hente og legge i kurven. Bruk for eksempel kommandoen ”rydde”. Glem ikke å belønne hunden med godbiter når den har sluppet leken ned i kurven. Når fungerer med en leke uten problemer, kan du prøve med to, og deretter flere leker før belønningen kommer. Hunden skal til slutt kunne rydde opp alle lekene som ligger utspredt i huset.

Bjeffe

Å lære hunden å bjeffe er ofte ganske lett. Ta godbiter som hunden liker veldig godt og hold det i hånden mot brystet ditt. Hunden vil da forsøke å ta godbitene ved å hoppe og krafse, og så fort hunden begynner å gi lyd fra seg så pepper du hunden med stemmen din.

Når det kommer en liten lyd som begynner å ligne et bjeff skal du gi hunden godbiten. Ta en ny godbit og fortsett til hunden gir deg et bjeff. Du skal belønne alle små steg i riktig retning. Bruk kommandoen ”bjeff” eller noe annet du synes passer for dere. Når hunden forstår hva ”bjeff” betyr så kan du øke vanskelighetsgraden slik at hunden må bjeffe flere ganger for å få belønningen sin.

Det at hunden kan bjeffe på kommando kan være nyttig i flere situasjoner. For eksempel hvis du har falt i skogen og skadet deg så høres hundens bjeff høyere enn ropene dine på hjelp. Hvis man har en hund som bjeffer i tide og utide kan man også bruke dette for å lære hunden å forstå betydelsen av å være stille. Gi først kommandoen ”bjeff” og belønn med godbit, deretter kommandoen ”stille”.

Artikkel: Agria.no/Sofie Lönn
Orginalartikkel HER

Post Author: kimhus

1 thought on “6 tips til aktivisering av hunden

    Nina Skutle

    (mars 3, 2018 - 1:34 am)

    Her var det mange gode tips… ?? Og ekstra artig at jeg allerede gjennomfører flere av de, med stort hell. Både det med «søk»- aktivitet og kommando, det å skjule godsaker under kopper, isboksen, tomme konfektesker mm. Og flasken med godbiter. ? Vi hadde elghunder/jemtlandshunder, som var store deler av dagen ute i stor luftegård. Da tredde jeg solid nylon- tråd gjennom «halsen» på flere 1,5 liters flasker som var fylt med litt godsaker i bunn. Så bandt jeg tråden fast på tvers over hundegården, med ca 1meters høyde fra bakken, og «stram line». Så var det opp til hundene å dytte med poter, ta tak med munnen og gjøre ulike ting slik at godbitene falt ut. Veldig artig å se på kreativiteten dems. Men… altfor kjapt fant tispa ut at det gikk an å bare ta tak i en flaske, trekke den bakover slik at tråden kom «i spenn». Når hun så slapp, spratt flaskene såpass mye opp og ned og snurret rundt, at godsakene falt ut… Og hun.. og makkeren som passivt stod og så på, kunne løper rundt og spise godbitene som spratt rundt omkring.. ????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *