Nyttår og Hund

Nyttårsaften med Hund

Bilde: Pixabay.com

Hei! I morgen er det nyttårsaften. En dag med mye fest og moro med venner og familie. Det er dessverre da mange hundeeiere som ikke tenker over sine vakre firbeinte. I denne artikkelen har vi samlet en rekke gode linker og innhold fra informative kilder.
Mange hunder kan oppføre seg helt normalt, mens mange andre kan bli veldig stresset, urolig og redd. Det er da veldig viktig at vi prioriterer å være med de mens det braker løs der ute. Bare det at de har eieren sin ved sin side, kan bidra så mye med at de kan føle seg tryggere. Hunder har også en veldig mye bedre hørsel enn oss, så vi vil da oppfordre at hunder blir holdt inne. Ikke bare for hørselen sin del, men også for at de kan bli skremt og skal få sleppe å komme til skade både fysisk og psykisk.

Vi har samlet noen gode råd for nyttårsaften fra Apotek1:

Gode råd for nyttårsfeiringen

 • Ikke la hunden din være igjen alene hjemme hvis den er redd for fyrverkeri.
 • Pass på at hunden ikke har mulighet til å komme seg ut og stikke av. Dette skjer dessverre hvert år, så se til at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket.
 • En sliten og mett hund er som regel mer avslappet. Gå en lengre tur tidligere på dagen, og gi hunden en god porsjon med for litt senere. Det er også kjempefint å leke med og aktivisere hunden i løpet av dagen.
 • Ikke legg siste tur til timene før midnatt, da mange begynner å sende opp raketter tidlig på kvelden. Gå heller en lengre tur tidligere på dagen, f.eks. klokka 18 eller 19. Den siste turen kan du ta senere på natten, når alt har roet seg.
 • Lag et koselig sted hvor hunden vil føle seg trygg. Helst et rom som ikke har vinduer, og hvor man ikke hører skarpe lyder så godt.
 • Ha gjerne på musikk på et litt høyt volum. Rolig musikk fungerer som regel best, men her kan du prøve deg litt frem.
 • Unngå å trøste eller straffe hunden, det vil bare forsterke følelsen av fare. Oppfør deg normalt.
 • Gi hunden oppmerksomhet og belønning når den slapper av, ikke når den er redd.
 • Noen ganger kan det hjelpe hvis hunden kan være sammen med en annen hund som ikke er redd.
 • Reis til fjells, eller til et annet sted hvor det sendes opp lite raketter. Høres kanskje litt drastisk ut, men det er faktisk mange hundeeiere som gjør dette for hunden sin hvert år.

Forebyggende råd

Det kan være at det er litt for sent for i år, men til neste år kan du prøve disse forebyggende rådene:

 • Tilvenning på forhånd er et viktig tiltak som kan hjelpe mange hunder, så lenge man starter tidsnok. Spill av lydspor med fyrverkerilyder, slik at hunden blir vant til bråk og smell. Start god tid før nyttårsaften og sett på litt lyd hver dag. Det kan være greit å starte med lavt volum og øke gradvis. Man kan kjøpe CD-er med fyrverkerilyder i de fleste dyrebutikker og dyreklinikker, eller du kan finne lyd-/filmspor gratis på internett.
 • Det fins produkter som inneholder feromoner (f.eks. Adaptil) som kan virke beroligende. Det er sprikende dokumentasjon og erfaring med slike produkter, men det er noe man kan prøve hvis man ønsker det. Det er viktig at man starter i god tid før nyttårsaften, helst noen uker før.
 • Det fins ulike kosttilskudd som kan kjøpes i dyrebutikker og hos veterinær. Disse har varierende dokumentasjon, men kan forsøkes.

Medisiner kan hjelpe, men bør være siste utvei

Noen hunder blir så redde av raketter at det ikke er noen annen løsning enn å bruke beroligende medisiner som fås på resept. Hvis du ikke ser annen råd bør du kontakte veterinæren i god tid før nyttårsaften. Veterinæren vil som regel foreta en rask helsesjekk og så vurdere hvilken medisin som skal brukes.

Det fins to legemidler som brukes mot lydfobi til hunder, Sileo og Xanor.

Sileo

Reseptbelagt legemiddel til hund. Inneholder deksmedetomidin, som er et hypnotikum og sedativum. Virker blant annet ved å hemme refleksene som utløser frykt og motvirker opphisselse. Sileo kommer som munngel som skal trekke inn gjennom munnslimhinnen. Gelen skal ikke svelges. Veterinæren vil forklare hvordan du skal gi Sileo riktig.

Bruk doseringssprøyten til å tilpasse dosen til vekten til hunden. Du skal gi den første dosen så snart du ser at hunden din blir redd eller når det begynner å smelle. Ofte kan det være nødvendig å gi flere doser utover kvelden. Hvis det er behov for det gis en ny dose etter at det har gått 2 timer. Totalt kan man repetere dette 5 ganger. Pass på at du ikke gir godbiter eller noe mat de første 15 minuttene etter at du har gitt medisinen. Les pakningsvedlegg før bruk.

Xanor

Reseptbelagt legemiddel som inneholder alprazolam. Sterkt beroligende medisin som kan brukes til korttidsbehandling av lydfobi hos hunder.

Tabletten gis direkte i munnen. Hvis hunden din er vrang og nekter å svelge tabletter hjelper det ofte med å skjule dosen i en liten bit leverpostei. Xanor kan gi en sterk sederende effekt, så vær forberedt på at hunden din kan bli veldig slapp og trøtt. Som regel går dette over etter noen timer. Det er viktig at du følger anvisninger fra veterinær om hvilken dose du skal gi til hunden din, og når du skal gi den.

Ved bruk av beroligende legemidler bør man være obs på at hunden kan forandre oppførsel. Ikke la hunden din være alene, og du bør være tilstede og følge med hvis hunden skal være sammen med barn eller andre dyr. Reseptpliktige legemidler til dyr skal kun brukes til dyret som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra veterinærens anvisning. Bruk alltid legemidlet som veterinær har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos yngre og eldre hunder. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen.

Kilder: Apotek1, Mattilsynet, Hønefoss Dyrehospital, Felleskatalogen, leverandørinformasjon

Vi har også samlet en del nyttige linker i forhold til Nyttårsaften og Hund.
Disse kan være en fordel om du har en usikker hund, eller er ny hundeeier.

Smådyrklinikken – Nyttårsaften med hund og katt

Dyreklinikk.no – Pass på hunden nyttårsaften!

Oslo Hundeskole – Hund på nyttårsaften

Innhold fra Apotek1 er hentet HER

Post Author: kimhus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *