Valg av tørrfòr

Vanskelig å velge i jungelen av tørrfòr varianter?. Skal du velge vått eller tørt? Hva med å blande halvt om halvt? Hvert år kommer det nye merker på det norske marked. Det er vanskelig å velge i vrimmelen av både innhold og kvalitet på produktene.

Det er mange måter fòrene er laget på. Slik vi kjenner det best er ingrediensene tørket, varmet og presset til kuler (pellets). Men det finnes mange flere varianter. Du har både frysetørket som gjør det lett og enkelt å ta med på tur. Og du har kaldpresset, som igjen er en helt annen måte å bearbeide ingrediensene på. I tillegg kommer det stadig flere som tilbyr våtfòr som kan være kokt/stekt eller begge deler. Noe er malt og formet som patéer, andre som pølser, og igjen noen som har boller med saus osv. I tillegg har du råfòring som består av rått kjøtt/fisk og bein, gjerne med vitamintilskudd og egg. Så hva skal du velge? Hva er best for din hund?

Når du skal velge fòr, hva skal du se etter?

Foto: Kibble.com
Foto: Pixabay.com

Det viktigste er å se at fôret har riktig næringsinnhold. Dette kan du lese på pakken, og står ofte med veldig liten skrift. Fòret bør inneholde minst 35-40 % kjøtt. Og se også om det er tørket kjøtt eller ferskt kjøtt de henviser til. Husk at ved ferskt kjøtt, så er halvparten væske som fordampes i prosessen. Når du leser næringsinnholdet, så skal det produktet som det er mest av stå først, også kommer det som det er nest mest av osv. Som dere kan se under, så kan det være mye misvisende, og uforståelig for oss kunder.

Her er en produktinformasjon på en nettbutikk som er veldig vanskelig å tyde for kjøper:

«????? hundefôr er basert på hundens kroppsbygning og forsørger den med naturlig og balansert ernæring.

De ulike variantene inneholder animalske proteiner fra blant annet laks, lam, bison, vilt eller fjærkre som kan kombineres med ulike frukter, bær og grønnsaker.

Fôret forsørger hunden med proteiner, naturlige antioksidanter, sink, vitamin E og selen som den trenger for et langt og aktivt liv. Tørket sikorirot og yucca schidigera fremmer en sunn tarmflora. Dette bidrar til en sunn fordøyelse og velvære. Omega 6 og omega 3-fettsyrer fremmer en sunn hud og blank pels.»

Her står det altså ikke noe om kjøttet (animalske proteiner fra blant annet…..)  Og heller ikke hvor mye det er av de forskjellige ingrediensene..

Her er en produktinfomasjon man kan ta en vurdering utav.

Analytiske bestanddeler

«Ingredienser:
20 % viltkjøtt, 10 % tørket kaninkjøtt, 10 % ferskfanget laks – rensket, 10 % andekjøtt, 9 % tørket fjærkrekjøtt, tørkede søtpoteter, tørkede poteter, erteprotein, 4 % andefett, potetprotein, 3 % tørket sild fra nordatlanteren, 3 % andekraft, alfalfa, erter, vitaminer, mineraler, linfrø, 0,5 % lakseolje, egg fra frittgående høns, eple, gulrot, spinat, fructo-oligosakkarider, sjøalger, kamille, anisfrø, rødkløver, peppermynte, ringblomst, tørkede urter (timian, majoram, oregano, persille, salvie), tranebær.

Kaloriinnhold pr kg: 3.520 kcal

Tilsetningsstoffer pr kg:
Vitaminer: Vitamin A (som Retinylacetat) 25.730 IE, Vitamin D3 (som Cholecalciferol) 1.730 IE, Vitamin E (som Alpha-Tocopherolacetat) 192 IE, Biotin 323 mcg, Folsyre 1,7 mg, Niacin 35,0 mg
Sporelementer: Aminosyre-Sinkchelat, Hydrat 340 mg, Sink (Sinksulfat, Monohydrat) 285 mg, Jern (Jern(II)-sulfat, Monohydrat) 310 mg, Jernaminosyrechelat, Hydrat 20 mg, Mangan (Mangan(II)-sulfat, Monohydrat) 115 mg, Aminosyre-Kobberchelat, Hydrat 50 mg, Kobber (Kobber(II)-sulfat, Monohydrat) 40 mg, Jod (Kalsiumjodat, vannfri) 1,6 mg, Selen (Natriumselenit) 0,5 mg

Aminosyrer: L-Carnitin 100 mg, DL-Methionin 2.300 mg»

Her kommer innholdet tydelig frem, og det kommer frem og det er tørket eller ferskt kjøtt. I dette tilfelle var det blanding av begge deler, slik at dere da må regne litt ned på prosentandelen av kjøtt på ferdig produkt.

Varianter.

Foto:  Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Det finnes ikke bare utallige varianter av fòr, men det er også vanlig å bytte fòr flere ganger i livsløpet til din hund. Når valpen blir født, er det morsmelk som er det helt store. Oppdretter starter nok med velling/suppe som supplering når valpen er noen uker gammel.  Og etter hvert går valpen over på dette fòret. Når du henter valpen, får du gjerne med en liten sekk med maten valpen er vant til å spise. Om du ønsker å fortsette med den maten, er det lite du behøver å gjøre før valpen blir eldre. Noen fòrvarianter har også juniorfòr som er en mellomvariant før de blir voksne. Dette er spesielt til de store rasene, som vokser fort og trenger lenger tid for å bygge kroppen sin. Når hunden din er voksen, vil du kunne gå over på voksenfòr. Og her er det noen som har rasebetinget fòr. Eller du kan velge mellom forskjellige størrelses varianter. Her må du spørre i butikken om hva som passer din hund. Og når hunden blir gammel, så er det ofte seniorfòr som brukes. Det har som oftest tilsatt litt ekstra for tilpasse seg alderdommen til hunden.

Spesialfòr

Det finnes også en mengde med spesialfòr. Det kan være dersom din hund er veldig aktiv og trenger ekstra næring, som ved jakt, høyt treningsnivå, lange fjellturer osv. I disse tilfellene finnes det fòr som har ekstra fettinnhold som er ekstremt viktig. Fett er energien hunden trenger for å yte maximalt. Ofte benyttes råfòring med tillegg av høyt energiholdig tørrfôr for at hunden skal holde ut.

Allergier er mer og mer vanlig også blant hunder. Det finnes derfor varianter som er rettet mot dette. Om det gjelder mer spesifikke problemer hunden har, som gjør at den må bruke spesialfòr, er det ofte kun hos veterinæren du får kjøpt dette.

Så hvilket fòr skal du gi til din hund?

Å anbefale et fòr kan være vanskelig. Det som vi derimot kan anbefale er at du setter deg inn i fòret du ønsker å gi, før du gir det. Hvilke aktivitet har dere? Skal du ha vått eller tørt? Vil du blande halvt om halvt? Ta deg tid til å lese på baksiden av sekken. Se hva som står med liten skrift.

Uansett så ønsker vi deg lykke til med ditt valg av mat til din hund.

Av: Anita Lesteberg, for Hund På Facebook.

(C)(R)2017 Hund På Facebook v/ Kim-Andre Hansson Husås

Post Author: kimhus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *