ID-merking av Hund

ID-merking av dyr, har blitt mer og mer vanlig. Og en sikker metode for identifisering av eier. Her vil vi ta for oss litt om id-merking av Hunder.

 

Om Merking og DyreID

Chipmerking begynner og bli mer og mer vanlig. Faktisk såpass vanlig at de fleste chipper hundene ved første vaksine. En hund som skal registreres i NKK har som krav om å være Chippet, for å få registrert stamtavle i NKK.
Det er pr. idag ingen krav for chipping av blandingshunder i lovverket, det er det dog ikke for renrasede heller, men kun et krav fra NKK.  Det er DyreID AS (Tidligere Dyreidentitet AS) som drifter og vedlikeholder databasen for ID-merking i Norge. DyreID eies av Den norske veterinærforening.  DyreID har et samarbeid med NKK i forhold til felles drift av ID-registeret, men Den  står på eiersiden og det meste av driften. DyreID er også tilknyttet Europetnet, noe som betyr at DyreID’s registre er søkbar over hele Europa. Dette betyr at om hunden forsvinner og gjenfinnes i Sverige, kan svenske veterinærer søke opp chip-nummer, og gjenfinne norsk eier, dette er da gjensidig.

Typer av ID-Merking

Det finnes flere typer ID-Merking i dag, den mest brukte i hundemiljøet er chipmerking, det er denne som brukes av de aller fleste.
I tillegg har vi noen av disse typene:

  1. Chipmerking – Ampull med forhåndsprogrammert og lesbart chip-nummer ved hjelp av chipleser
  2. Øretattovering – Tatovering av nummer i Øre.
  3. Frysemerking – smertefri merkingsmetode som medfører enten at melanocyttene i hårfolliklene ødelegges eller at hele hårfollikkelen ødelegges.
  4. Digitalt Halsbånd – Halsbånd med chip-info og vet info. Digitalt sådan, ganske nytt i Norge.
RFID Microchip/Transponder (Bilde: dyrehospital.com)

Prossessen

Prosessen ved chipmerking er ganske så harmløs og kjapp. Ved chipmerking, injiseres en glassampull eller transponder om du vil, under huden. Oftest under huden på venstre side av halsen. Denne transponderen er ca 11 x 2.1 mm stor, og er forhåndsprogrammert med et nummer. Både Chipnummer og transponder følger som regel hunden livet ut.  VET sjekker alltid etter injisering at chip fungerer normalt, dette sjekker VET med en chipleser, som kan lese ut chip-nummer utav transponder.

(Bilde: bekkestuadyreklinikk.no)
Injiseringsutstyr (Bilde: bekkestuadyreklinikk.no)

 

Vandrende Chip

En chip kan «vandre» i kroppen, dvs at chippen ikke har innkapslet seg og ligger på injisert plass. I disse tilfellene vil chip vandre rundt i kroppen. Dette er ikke farlig, men må meldes fra om til VET, som melder videre til DyreID.  Ofte er det helt greit at chip vandrer, da den ofte stopper og innkapsler seg en eller annen plass til slutt. Men i de fleste tilfeller vil VET chippe på nytt. og evt fjerne gammel chip om det er medisinsk mulig med lett inngrep.

 

Avlesning av transponder/chip

Chip/transponder avleses ved hjelp av en RFID-leser, vanligvis kalt chip-leser. Slikt har vanligvis alle Veterinærer.
Chipnummer sjekkeg opp i mot DyreID’s database. Alternativt sjekkes også chipnummer opp i mot Europetnet, som er et globalt kjæledyrregister, ved å være tilknyttet Europetnet vil også DyreID’s database være søkbar i hele Europa.

Halo Chip scanner (Bilde: microidglobal.com)

Endring av registrerte opplysninger

Endring av adresse og telefonnummer kan gjøres på «Min Side» hos DyreID.no, alternativt kan man sende epost til [email protected] for endring. Dette gjelder også hunder registrert i NKK. Man kan også ta kontakt med NKK for hjelp til endring av registrerte opplysninger.  Det er strengt tatt ikke nødvendig å forholde seg til flere enn DyreID ved henvendelse når det gjelder endring av adresse/telefonnummer.

Eierskifte

Eierskifte av blandingshunder / ikke NKK registrerte hunder skjer ved å sende skjema for eierskifte man finner på DyreID’s hjemmeside. Når det gjelder NKK registrerte hunder, så skal dette gå automatisk ved omregistrering av hund i NKK. Så ingen nødvendige tiltak er nødvendig.

 

Min Side

DyreID har endelig fått rullet ut sin «Nye» tjeneste «Min Side» til oss forbrukere, dette er et verktøy for oss med ID-merkede hunder. På Min Side kan man finne og skrive ut ID-Kort, legge inne bilde av deg og hunden.
Man kan også legge til «Kontaktpersoner», disse vil komme opp som alternativ til deg ved søk på chip.nr.
En smart funksjon er «Omsorgsperson», her kan man legge til en Omsorgsperson for en gitt periode, da vil denne dukke opp ved søk på chip-nummer. Smart om man er på ferie, og har dyrepass, da man kan legge inn dyrepasser som omsorgsperson. Man kan også legge inn helseinformasjon, og foretrukket dyreklinikk. På Min Side, kan du også oppdatere både adresse og telefonnummer som er registrert.  Min Side finner du HER

 

Min Side (Bilde: Kim-Andre Husås)

Nyttige lenker:

Europetnet ID-Søk
DyreID
IDygo.no – Interaktivt digitalt halsbånd

Tekst:

Kim-Andre Hansson Husås
Hund På Facebook

Post Author: kimhus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *