Råforing og Hund

Råforing!
Mange har kastet seg på Råfòrings bølgen. Men er det helt uten farer? Hund På Facebook gir deg tips!

 

Typer av råfòring

Råfòring finnes i mange varianter, vi skal ikke ta alle variantene for oss her idag, men noen.
En av de mest kjente er «Prey-modellen» den består av fòring med 80% muskelkjøtt, 10% organer og 10% spiselige ben, modellen tar utgangspunkt i naturens naturlige byttedyr. Denne metoden blir brukt av mange rundt om i verden, og er beskrevet som en av de beste måtene å Råfòre hund på. Man kan også råfòre utelukkende på kjøtt, men det anbefales da 3-4 typer kjøtt/fisk ila uka, for å få et bra resultat. Mange forer utelukkende KUN på slakteriavfall, noe som også er helt OK, men der bør man være forsiktig med tanke på fett og innhold. Mange forer utelukkende på VOM fra slakter, det er mage og mageinnhold fra storfe, altså ikke det vi kaller for Vom og Hundemat, som er en prosessert utgave av VOM, og finnes i flere utgaver og som ikke må forveksles med ren VOM.

Er det trygt?

Men er det trygt? Ja, å råfòre er i bunn og grunn trygt. Råfòring vi er kjent med, er det man ofte kan kalle for kunstig råfòring, Der vi som mennesker setter opp maten til hunden, utifra forskning og erfaring, ingen feil med det. Men når vi som mennesker setter opp en slik fòringsrutine til våre hunder, er det viktig med hygiene og rutiner. Mange tenker sikkert at dyrene i det fri, slakter og spiser maten som den er, noe som er delvis korrekt, men dyrene har også en sans for hygiene. Så med alle rette tiltak, er det helt trygt.

 

Hygiene ved Råfòring

Hygiene er viktig, til og med dyrene i det fri tenker hygiene. Nå vi mennesker setter i sammen en form for råfòrings system, er det viktig å tenke hygiene. Mange tror der er bare å «Kjøre på» men, noen forhåndsregler må man ta.  Bruk av rent utstyr, samt ren arbeidsbenk og håndvask er en fin ting. Dyrene i de fri tenker også hygiene, tro det eller ei! Dyrene i naturen velger maten med omhu, og vil ikke spise fordervet, eller mat som er av dårlig kvalitet. Når vi mennesker klargjør et måltid med råfòr, tenker vi kanskje ikke ofte over det med lukt, smak og utseende, så det kan man ha i bakhodet. For å fòre med råfor med god kvalitet, er det viktig å velge råvarer med omhu, men ikke minst tenke hygiene. Rent utstyr, og rent arbeidsområde er et «must». Samt at basic håndhygiene er viktig!.

Vi liker å sete fokus på disse 5. tingene.

  1. Sjekk lukt
  2. Sjekk konsistens og utseende
  3. Bruk rent utstyr
  4. Husk Håndvask
  5. Rent arbeidsomeråde

Oppbevaring

Riktig lagring av maten er vitkig. Frysing, er en fin metode for lagring, men da er der viktig å unngå tining, i hvertfall hurtigtining, det gjelder forsåvidt ikke spesifikt dette, men menneskemat også. Å gi råfòr i fryst tilstand, er ikke farlig, og er å anse som en av de tryggeste måtene, om man tar hygieniske forhåndsregler. Lagring av fòr i kjøleskap er også greit, men da begrenser lagringsperioden seg betraktelig. Men ingen problem om man tar hygiene på alvor, og ikke tar sjangser.

  1. Ikke lagre kjøtt lenge i kjøleskap, maks 1 uke i kjøleskap når det er kjøtt.
  2. Frys kjøttet gjerne kjøttet, men ikke hurtigtine. (Ingen generell tidsperspektiv på fryst kjøtt, men pass på fryseskader)
  3. IKKE frys tint kjøtt på nytt.
  4. Sjekk etter fryseskader på kjøttet.
  5. HYGIENE.

Rene hender

Oppsummering

Her har du fått en liten smak på råforing, vi konstaterer at råforing er helt OK, om man passer på hygiene, og hva man bruker av kjøtt. Vår anbefaling er PASS PÅ HYGIENE ved bruk av råforing.

 

Bon Appètitt!

Hund På Facebook

Kim-Andre Hansson Husås

 

Post Author: kimhus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *