Reise med hund til og fra Sverige

(Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX)
Skal du reise med hund i sommer, er det viktig å sette seg inn i reglene som både vi i Norge har og landet du reiser til.I denne artikkelen vi vi ta for oss reise med hund i mellom Norge til Sverige (t/r). Og kjøp av medisiner til hunden i utlandet.

Reise til Sverige med hund

Skal du på «Harrytur» og ta med deg hunden, er det en del viktige ting du som hundeeier må sette deg inn i. Stikkord er: EU-pass, ID-Merking. For innreise til Sverige, trenger man verken kur mot revens dverg-bendelorm eller andre vaksinasjoner og kurer. Men du må ha EU-pass på hunden din. EU-pass kan du få ordnet til din hund hos din Veterinær. For å få utstedt pass er det viktig at hunden er ID-Merket, enten med Chip eller Tattoo, om ikke hunden er ID-merket, får du heller ikke utstedt pass. Når alt dette er klart, kan du reise inn til Sverige. Ved innreise skal man kjøre på GRØNT ved tollstasjonen, om krav oppfylles ?

Reise tilbake til Norge

Det er her det begynner å bli litt avansert. For å reise tilbake til Norge må hunden(e) ha fått kur mot Revens dvergbendelorm. Dette er en kur man IKKE kan gi hunden(e) selv. Her må en veterinær gi hunden kuren i Sverige 24-120t FØR innreise til Norge, og attestere i EU-passet. I Sverige kan man forøvrig dra innom et apotek for å kjøpe denne kuren selv, og medbringe til Veterinær for behandling, og attestering i passet. Men det er opp til veterinær å godta å bruke medbragte preparater eller ikke. Dette betyr i praksis at en «svipptur» over grensa ikke er mulig, om man benytter seg av denne metoden, MEN det finnes en metode til!

«28 dagersregelen», er et opplegg for dere som reiser ofte over grensa, da behandles hunden(e) mot revens dvergbendelorm minst to ganger med minimum én dag og maksimum 28 dagers mellomrom, før avreise. Behandlingene skal gjennomføres som to adskilte behandlinger og skal derfor være utført på to adskilte datoer. Deretter behandles de minst hver 28. dag. Så ved behandling med 28.dagers regelen, kan man reise fritt mellom Norge og Sverige i 28 dager, om man har fullført minst 2 behandlinger med minimum én dags mellomrom og påfølgende behandling etter 28.dager/avsluttende behandling (Eller hver 28.dag om man vil videreføre behandlingen, som selvfølgelig er en selvfølge om man er ofte over grensa med hund.) Ved tilbakereise om alle krav er oppfylt, skal man kjøre på GRØNT ved tollstasjonen. ?

Hvem gjelder dette for?

Det er viktig å ha i husken, at dette reglementet KUN gjelder for egen hund. Så du kan IKKE ta med naboen’s eller et familiemedlem’s hund over grensa. Regler for dette er litt uklart. Men vi vil tro at med en fullmakt vil det går helt fint. Men ta kontalt med Tollvesenet eller Mattilsynet ang reise med annen’s hund.

Kjøpe preparater(kur for revens dvergbendelorm) i Sverige

Man kan faktisk ikke dra til Sverige for å kjøpe ormekur til hund, for å så ta med tilbake til Norge for bruk her. Mange tror at legemiddelverkets regler for privatimport av legemidler, også gjelder for medisiner for veterinært bruk. Men det gjør den altså ikke. Den gjelder kun for medisiner for «eget» bruk.  For å ta inn legemidler for dyr trenger man enten en «Grossistløyve» eller «Produksjonsløve» utstedt av legemiddelverket. Men om du kjøper ormekur i Sverige, for behandling før innreise i Norge, kan man normalt sett ta med seg den påbegynte kuren, om den ikke er avsluttet før hjemreise. Det er også viktig å huske på at Veterinærer i Norge kan nekte å bruke medbragte preparater som ikke er utlevert mot resept. Dette er opp til hver enkelt veterinær å bestemme.

Så husk Pass, ID-Merking og Ormekur!

oass bak
Foto: Mattilsynet
fram pass
Foto: Mattilsynet

 

Vi håper med dette at dere får en fin reise, og en god sommer!

Tekst: Kim-Andre Hansson Husås

Kilder:

Mattilsynet.no – reise med dyr
Legemiddelverket.no – import og innførsel av legemidler til dyr

Post Author: kimhus

2 thoughts on “Reise med hund til og fra Sverige

  Anonym

  (oktober 1, 2017 - 10:07 pm)

  Hei på dere. Ang. kur på hund verdrørende revens dvergbendelorm. Jeg dra til Sverige med mine to hunder to tre ganger hver måned. Vet jo hvor strengt det er med kuren. De får piller så vi er inne i 28 dagers syklusen. Har dessverre hørt om hunder som har blitt avlivet pga mangel på dette fordi hundeeier ikke har orden på dette og blir stoppet i tollen. Men og dette er ett stort MEN. Jeg har blitt stoppa i tollen ca 10-15 ganger bare i år ( Svinesund ) og hver eneste gang sier tollerne » neimen så fine hunder du har da» ( de sitter foran i bobilen MED BELTE) Ikke en eneste gang har noen av de spurt om passet til hundene. Men de spør om jeg har for mye sigaretter. Synes det er merkelig. Så neste gang skal jeg holde passene klare og gi de til tolleren så får jeg se hvordan de reagerer. ???

  Kim-Andre Hansson Husås

  (oktober 28, 2017 - 1:06 am)

  Ja, dessverre, er passkontroll veldig dårlig pr dags dato. Dette er svært uheldig. Om man ikke har alt på stell. Så blir hunden ofte tatt i karantene, på eiers regning. om eier ikke ønsker å betale, er avliving en av alternativene. Dette er svært uheldig, at kontroller er så slappt. Vi håper at det innskjerpes på dette, så ting blir tatt på alvor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *